Hoe je een SSL-certificaat kunt verkrijgen en installeren

Om een SSL-certificaat te verkrijgen en te installeren, volg je deze stappen:

  1. Kies het juiste SSL-certificaat: Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten, variërend van basis- tot uitgebreide validatiecertificaten. Het type dat je nodig hebt, hangt af van je website en het beveiligingsniveau dat je wilt bieden. Over het algemeen is een ‘Domein Validatie’ (DV) certificaat geschikt voor de meeste websites, terwijl grotere bedrijven vaak kiezen voor ‘Organisatie Validatie’ (OV) of ‘Uitgebreide Validatie’ (EV) certificaten voor extra vertrouwen.
  2. Koop een SSL-certificaat: Je kunt SSL-certificaten kopen bij verschillende certificaatautoriteiten (CA’s) of bij je webhostingprovider. Zorg ervoor dat je een betrouwbare CA kiest met een goede reputatie.
  3. Verifieer je domeineigenaarschap: Voor een DV-certificaat moet je meestal aantonen dat je de eigenaar bent van het domein. Dit kan variëren, maar meestal gebeurt dit door een e-mail te ontvangen op een specifiek adres op je domein, zoals admin@jouwdomein.com, en de instructies in die e-mail te volgen.
  4. Genereer een CSR (Certificate Signing Request): Een CSR is een stukje gecodeerde tekst dat wordt gegenereerd op je webserver. Het bevat informatie over je server en je organisatie en wordt gebruikt om het SSL-certificaat aan je server te koppelen. Je kunt vaak je webhostingbeheerpaneel gebruiken om een CSR te genereren.
  5. Koop het SSL-certificaat: Koop het SSL-certificaat van de door jou gekozen CA. Tijdens dit proces moet je mogelijk de gegenereerde CSR verstrekken en aanvullende informatie over je organisatie verstrekken, afhankelijk van het type certificaat dat je hebt gekozen.
  6. Verifieer je identiteit: Voor OV- en EV-certificaten moet je je organisatiegegevens valideren door documenten zoals bedrijfsregistratiecertificaten te verstrekken.
  7. Installeer het SSL-certificaat: Nadat je het SSL-certificaat hebt gekocht, ontvang je meestal een bestand met je certificaat. Je moet dit certificaat samen met het CSR-bestand op je webserver installeren. De exacte stappen hiervoor kunnen variëren afhankelijk van je webhostingprovider en het type server dat je gebruikt (bijvoorbeeld Apache, Nginx, IIS).
  8. Configureer je server: Je moet je webserver configureren om HTTPS-verkeer te accepteren. Dit omvat het wijzigen van je serverconfiguratie om het SSL-certificaat te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle verkeer via HTTPS wordt beveiligd.
  9. Test je SSL-certificaat: Gebruik online tools of browserinspectie om ervoor te zorgen dat je SSL-certificaat correct is geïnstalleerd en werkt zoals verwacht.
  10. Blijf op de hoogte: SSL-certificaten hebben een vervaldatum, dus zorg ervoor dat je de vervaldatum van je certificaat bijhoudt en deze vernieuwt voordat deze verloopt om ononderbroken beveiliging te behouden.

Houd er rekening mee dat het installeren van een SSL-certificaat technische vaardigheden kan vereisen, vooral als je niet bekend bent met webserverconfiguratie. In dat geval kan het nuttig zijn om contact op te nemen met je webhostingprovider of een IT-professional voor hulp bij de installatie. Als je een WordPress website hebt kun je ook een plugin gebruiken om het aanvragen en het installeren van een SSL certificaat te vergemakkelijken. Klik hier voor de meest gebruikte SSL-certificaat WordPress-plugins.