Zo maak je een XML Sitemap

Het maken van een XML sitemap voor je website is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat het zoekmachines zoals Google helpt om je website beter te begrijpen en te indexeren. Hier zijn de stappen om een XML sitemap te maken:

Stap 1: Begrijp de Structuur van je Website

Voordat je begint, is het belangrijk om de structuur van je website te begrijpen en te bepalen welke pagina’s je in de sitemap wilt opnemen. Dit omvat de belangrijkste pagina’s, categorieën, blogposts en andere relevante inhoud.

Stap 2: Kies een Sitemapgenerator

Je kunt handmatig een XML sitemap maken, maar het is meestal eenvoudiger en efficiënter om een sitemapgenerator te gebruiken. Er zijn verschillende online tools en software beschikbaar die je kunnen helpen bij het genereren van een sitemap. Enkele populaire opties zijn:

  • Yoast SEO (WordPress-plugin): Als je WordPress gebruikt, kun je de Yoast SEO-plugin installeren. Deze plugin kan automatisch een sitemap voor je genereren.
  • Google XML Sitemaps (WordPress-plugin): Een andere WordPress-plugin die je helpt bij het genereren van een sitemap.
  • Online sitemapgeneratoren: Er zijn verschillende gratis online sitemapgeneratoren beschikbaar, zoals XML-sitemaps.com en Screaming Frog SEO Spider.

Stap 3: Gebruik de Sitemapgenerator

Afhankelijk van de gekozen sitemapgenerator, volg je de instructies om de sitemap te genereren. Meestal hoef je alleen de URL van je website op te geven en enkele instellingen te configureren, zoals de frequentie van updates.

Stap 4: Download de Sitemap

Zodra de sitemap is gegenereerd, kun je deze meestal downloaden als een XML-bestand. Dit bestand bevat alle informatie die zoekmachines nodig hebben om je website te indexeren.

Stap 5: Plaats de Sitemap op je Server

Upload het gedownloade XML sitemapbestand naar de rootdirectory (hoofdmap) van je website op je webserver. Dit kan worden gedaan via een FTP-client of het bestandsbeheer van je webhostingprovider.

Stap 6: Informeer Zoekmachines

Om ervoor te zorgen dat zoekmachines je sitemap vinden en gebruiken, moet je ze informeren over de locatie ervan. Dit kan worden gedaan door de sitemap in te dienen bij Google Search Console (voor Google) en Bing Webmaster Tools (voor Bing). Volg de instructies op deze platforms om je sitemap in te dienen.

Stap 7: Test je Sitemap

Het is een goed idee om je sitemap te testen om er zeker van te zijn dat deze correct is opgemaakt en alle relevante pagina’s bevat. Je kunt online sitemapvalidatietools gebruiken om dit te doen.

Stap 8: Regelmatig Bijwerken

Zorg ervoor dat je je sitemap regelmatig bijwerkt, vooral wanneer je nieuwe inhoud toevoegt of oude inhoud verwijdert. Dit helpt zoekmachines om je website actueel te houden.

Het hebben van een goed onderhouden XML sitemap is een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie. Het helpt zoekmachines om je website efficiënter te indexeren en draagt bij aan een betere zichtbaarheid in zoekresultaten.